Unngå sopp og bakterier på fuger i våtrom
Sopp og bakterier vokser i varme og fuktige miljøer som f.eks. et typisk norsk våtrom. De 4 tipsene nedenfor reduserer muligheten for sopp- og bakterieangrep på fuger i våtrom.
- Bruk optimal fugemasse for våtrom. MS polymer som X-SEAL og silikon som XEALPRO er fugemasser som herder ved at fuktighet tilføres fugen slik at man får en homogen fuge. Denne fugen er svært motstandsdyktig mot sopp og bakterier og er derfor godt egnet for bruk i våtrom.
- Påse at fugen blir så glatt og smussavisende som mulig ved påføring. TEC7 CLEANER og 101 FUGEGLATTER / PERFECT FINISH er gode hjelpemidler for å legge glatte fuger.
- Sørg for god ventilasjon på våtrommet for å redusere luftfuktigheten. En kraftig vifte og/eller åpen(t) dør/vindu under og etter dusjing anbefales, samt at eventuell dør til dusjkabinett alltid står åpent når dusj ikke er i bruk.
- Rengjør fugene i våtrom regelmessig. Fungicider (soppdrepere) i fugemasse vil med tiden fordampe (X-SEAL, TRANS CLEAR, TRANS INOX og XEALPRO inneholder ikke fungicider), og da er det renholdet som er avgjørende for å unngå at sopp og bakterier fester seg på fugene. Fuger rengjøres regelmessig med et mildt rengjøringsmiddel (en ren klut med lunkent vann er i mange tilfeller tilstrekkelig). En gang i året (eller flere, avhengig av belastningen) kan man desinfisere fugene med desinfiserende middel, f.eks. natriumbenzoat.
Dersom sopp har satt seg i våtromsfuger, kan man rengjøre med klorin, men da fugen ikke er glatt lenger har skaden allerede skjedd. Fugen er nå langt mer mottakelig for fremtidig soppdannelse samt at soppangrepet ofte har trengt inn i fugen. Klorin har dessuten en oppløsende virkning på fuger. Har soppen først satt seg må man som regel skifte fugen.